poniedziałek, 11 marca 2019

Klops z mięsa mielonego z ryżem


Na ciepło, pieczeń można polać ulubionym sosem i zjeść do ziemniaków jako obiad. A później na zimno cieszyć się kanapkami. Nie ma to jak urozmaicenie codziennych kanapek, pyszną pieczenią z mięsa mielonego z ryżem. Świetne zastępstwo kupnych wędlin. Fantastycznie pasują do niego marynowane pieczarki lub ogórki konserwowe czy kiszone. Naprawę polecam jako dodatek. 

Składniki (blaszka 13 cm x 24 cm): 
  • 600 g mięsa mielonego z łopatki 
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli 

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można także ugotować go w kostce rosołowej, lub z dodatkiem łyżeczki vegety. Wtedy ryż nabędzie więcej smaku.

2. Marchew oczyścić, a następnie zatrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać.

3. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypior, słodką i ostrą mieloną paprykę, pieprz ziołowy i czarny, kolendrę, sól. Dodać także startą marchew, cebulę i surowe jajko. Dokładnie wyrobić masę rękoma. 

4. Dodać wystudzony ryż. Wymieszać dokładnie. 

5. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. 

6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę. Przed wyjęciem z piekarnika warto nakłuć pieczeń szpikulcem i nacisnąć. Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny to pieczeń jest gotowa. Jeżeli jest mętny trzeba jeszcze podpiec. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz