Na ciepło, pieczeń można polać ulubionym sosem i zjeść do ziemniaków jako obiad. A później na zimno cieszyć się kanapkami. Nie ma to jak urozmaicenie codziennych kanapek, pyszną pieczenią z mięsa mielonego z ryżem. Świetne zastępstwo kupnych wędlin. Fantastycznie pasują do niego marynowane pieczarki lub ogórki konserwowe czy kiszone. Naprawę polecam jako dodatek.
Składniki (blaszka 13 cm x 24 cm):
- 600 g mięsa mielonego z łopatki
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można także ugotować go w kostce rosołowej, lub z dodatkiem łyżeczki vegety. Wtedy ryż nabędzie więcej smaku.
2. Marchew oczyścić, a następnie zatrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
3. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany szczypior, słodką i ostrą mieloną paprykę, pieprz ziołowy i czarny, kolendrę, sól. Dodać także startą marchew, cebulę i surowe jajko. Dokładnie wyrobić masę rękoma.
4. Dodać wystudzony ryż. Wymieszać dokładnie.
5. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godzinę. Przed wyjęciem z piekarnika warto nakłuć pieczeń szpikulcem i nacisnąć. Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny to pieczeń jest gotowa. Jeżeli jest mętny trzeba jeszcze podpiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz