Śniadaniowa, obiadowa lub na kolację. W środku ma pyszne, aromatyczne, intensywnie doprawione filety, zamknięte w chrupiącej, podłużnej bułce. Pomysł na wykorzystanie pieczonych filetów z kurczaka.
Składniki:
- bułka pszenna
- 1/2 pomidora
- kilka rzodkiewek
- kilka gałązek szczypiorku
- pieczony filet z kurczaka
- sos czosnkowy lub inny ulubiony
Do marynaty 1 podwójnej piersi z kurczaka użyłam: po jednej łyżeczce słodkiej i ostrej, mielonej papryki, wędzonej mielonej papryki, mielonej kolendry, oregano, zielonej czubrycy, 1/2 łyżeczki soli, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Mięso natrzeć marynatą, marynować z lodówce kilka godzin, a następnie upiec w rękawie do pieczenia ok. godziny.
Bułkę pszenną podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 2-3 minuty. Przekroić na pół. Jedną połówkę posmarować ulubionym sosem. Ułożyć kilka plastrów upieczonego fileta z kurczaka, kilka plastrów pomidora i rzodkiewek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Przykryć drugą połówką bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz