wtorek, 5 marca 2019

Rogaliki z suszonymi drożdżami

rogaliki drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe już kilka razy gościły na moim blogu. Teraz jednak dla ułatwienia postanowiłam przetestować mój ulubiony przepis, z wykorzystaniem suszonych drożdży. Suszone drożdże zawsze można mieć w zapasach i kiedy tylko najdzie ochota, szybko zrobić porcję rogalików. Rogaliki są bardzo pyszne, jednak smakiem nieco odbiegają od tych robionych na świeżych drożdżach. Są bardziej kruche. Obie wersje u mnie się przyjęły 👍

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 230 g masła
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (8g)
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • marmolada twarda

Sposób przygotowania:

1. Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.

2. W między czasie przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem na małe kawałeczki. Wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz lekko wyrośnięte drożdże.  Zagnieść ciasto. podzielić na 4 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min - 60 min.

3.  Ciasto rozwałkować i podzielić na trójkąty. Na każdy wyłożyć po łyżeczce marmolady i zawinąć rogaliki.

4. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut, na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz