Rogaliki krucho-drożdżowe już kilka razy gościły na moim blogu. Teraz jednak dla ułatwienia postanowiłam przetestować mój ulubiony przepis, z wykorzystaniem suszonych drożdży. Suszone drożdże zawsze można mieć w zapasach i kiedy tylko najdzie ochota, szybko zrobić porcję rogalików. Rogaliki są bardzo pyszne, jednak smakiem nieco odbiegają od tych robionych na świeżych drożdżach. Są bardziej kruche. Obie wersje u mnie się przyjęły 👍
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 230 g masła
- 1 opakowanie suszonych drożdży (8g)
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- marmolada twarda
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
2. W między czasie przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem na małe kawałeczki. Wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz lekko wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. podzielić na 4 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min - 60 min.
3. Ciasto rozwałkować i podzielić na trójkąty. Na każdy wyłożyć po łyżeczce marmolady i zawinąć rogaliki.
4. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut, na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz