Potrzeba niewiele czasu na przygotowanie, a można cieszyć się pysznymi, pieczonymi frytkami z batatów. Zawierają mało tłuszczu, więc nawet osoby na diecie, mogą skusić się na takie frytki. Z batatami, jak dotąd miałam mało do czynienia, ale bardzo mi zasmakowały w takiej postaci.
Składniki:
- 2 bataty
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól
- ketchupt lub inny ulubiony sos do podania
Sposób przygotowania:
1. Bataty porządnie wyszorować (bez obierania).
2. Pokroić w słupki . Opłukać wodą i osuszyć papierem ręcznikowym.
3. Frytki skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec w 200 stopniach ok.20 min. Podawać oprószone solą, z ulubionymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz