poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Frytki z batatów

zdrowe frytki

pieczone frytki


Potrzeba niewiele czasu na przygotowanie, a można cieszyć się pysznymi, pieczonymi frytkami z batatów. Zawierają mało tłuszczu, więc nawet osoby na diecie, mogą skusić się na takie frytki. Z batatami, jak dotąd miałam mało do czynienia, ale bardzo mi zasmakowały w takiej postaci. 

Składniki:
  • 2 bataty 
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • ketchupt lub inny ulubiony sos do podania

Sposób przygotowania:

1. Bataty porządnie wyszorować (bez obierania).

2. Pokroić w słupki . Opłukać wodą i osuszyć papierem ręcznikowym.

3. Frytki skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piec w 200 stopniach ok.20 min. Podawać oprószone solą, z ulubionymi sosami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz