środa, 1 maja 2019

Mini kuleczki mięsne

mini kotleciki

Idealne na wieczorną przekąskę, imprezę a nawet do wieczoru filmowego. Mięsne, panierowane meatballs, z mięsa mielonego z szynki. Pyszne bez dodatków, a także z ulubionymi sosami. 

Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego, wieprzowego z szynki
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 żółtko
  • 1/2  łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
  • 1,5 łyżki bułki tartej + dodatkowa do obtoczenia kulek
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać pokrojoną  w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, żółtko, słodką, mieloną paprykę, sól i pieprz. 

2. Masę dokładnie wyrobić rękoma. Uformować małe kulki. Obtoczyć je w bułce tartej, a następnie smażyć je na patelni, na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz