Egzotyczne ciasto z marakują, o bardzo ciekawej konsystencji i smaku. Do zagęszczenia pulpy z marakui użyłam pektyn, aby nie zmodyfikować jej smaku. Ciasto to można zrobić o każdej porze roku, bo pulpa z marakui jest zawsze dostępna w marketach.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka rozm. L
- 60 g cukru
- 10 g cukru z wanilią
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka mleka
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g sera mascarpone
- 200 g śmietany 30% lub 36%
- 4-5 łyżek cukru pudru
Składniki na galaretkę:
- 1 puszka pulpy z marakui (565g)
- 7,5 g pektyny
Sposób przygotowania:
6. Marakuję przełożyć do garneczka. Zagotować. Dodać pektynę w proszku. Dokładnie wymieszać. Gotować 5 minut na małym ogniu. Wystudzić. Wyłożyć na krem. Włożyć do lodówki.
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami, po łyżce cukier, wymieszany z cukrem z wanilią, cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki.Dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ubijając 30 sek.
2. Dodać olej, sok z cytryny oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
3.Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
4. Dno blachy o wymiarach 22 x 30 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć biszkopt. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez ok. 12-15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.
5.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywny krem. Pod koniec ubijana dodać mascarpone. Krótko zmiksować, tylko do połączenia. Wyłożyć na biszkopt. Włożyć do lodówki.
6. Marakuję przełożyć do garneczka. Zagotować. Dodać pektynę w proszku. Dokładnie wymieszać. Gotować 5 minut na małym ogniu. Wystudzić. Wyłożyć na krem. Włożyć do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz