wtorek, 21 maja 2019

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i boczkiem

zapiekanka ze szpinakiem

zapiekanka ze szpinakiem


Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, jest częstym gościem na moim stole. Tym razem, z dodatkiem usmażonego na chrupko boczku. Wszystko zapieczone w pysznym, kremowym sosie beszamelowym z serem.  

Składniki (porcja na 3 osoby):
  • 200 g mrożonego szpinaku 
  • 100 g boczku wędzonego lub parzonego w cienkich plastrach
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu kokardki 
  • sól, pieprz czarny mielony
Sos beszamelowy z serem:
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki maki pszennej
  • 300 ml  mleka
  • 50 g parmezanu
  • 50 g żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta mielonego chili 
+ 40 g żółtego startego sera do posypania

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Boczek usmażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Zdjąć z patelni. 

3. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na tłuszczu po usmażeniu boczku, podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Chwilę smażyć. 

4. Dodać zamrożony szpinak i smażyć na małym ogniu, do jego całkowitego rozmrożenia, a następnie smażyć do odparowania nadmiaru wody. 

4. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

5. Sos beszamelowy: W małym garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki pszennej. Chwilę smażyć. Dodać mleko, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać starty żółty ser i parmezan. Dodać szczyptę gałki muszkatałowej i mielonego chili. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 

6. Makaron ze szpinakiem zalać sosem beszamelowym. Wierzch posypać dodatkową porcją żółtego sera. 

7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz