Pyszne i proste, ucierane ciasto z rabarbarem. Nie potrzeba dużo czasu i można mieć coś słodkiego do kawy. Sprawdzony przepis, świetnie wychodzi także ze śliwkami i jabłkami.
Składniki:
- 400-450 g rabarbaru
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek rozm. M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilią
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar dokładnie umyć, wysuszyć i pokroić w 2 cm kawałki.
2. Masło o temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, za pomocą miksera.
3. Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując.
4. Dodać ekstrakt waniliowy.
5. Porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać łopatką lub łyżką.
6. Dno blachy o wymiarach 19 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Na wierch wyłożyć rabarbar, delikatnie powciskać go w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45-50 minut. Do suchego patyczka.
7. Podawać z cukrem pudrem.
Zobacz także:
Kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz