niedziela, 5 maja 2019

Ucierane ciasto z rabarbarem

ucierane ciasto

ciasto z rabarbarem



Pyszne i proste, ucierane ciasto z rabarbarem. Nie potrzeba dużo czasu i można mieć coś słodkiego do kawy. Sprawdzony przepis, świetnie wychodzi także ze śliwkami i jabłkami.

Składniki:
  • 400-450 g rabarbaru
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek rozm. M
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilią

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar dokładnie umyć, wysuszyć i pokroić w 2 cm kawałki. 

2. Masło o temp. pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, za pomocą miksera. 

3. Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując. 

4. Dodać ekstrakt waniliowy. 

5. Porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać łopatką lub łyżką. 

6. Dno blachy o wymiarach 19 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Na wierch wyłożyć rabarbar, delikatnie powciskać go w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45-50 minut. Do suchego patyczka. 

7. Podawać z cukrem pudrem. 

Zobacz także:
Kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz