Pyszne i sycące, proste danie z podsmażaną kiełbasą i papryką. Idealne do kaszy, lub po prostu do chleba. Aromatyczna potrawa doprawiona słodką, mieloną, wędzoną papryką.
Składniki (4 porcje):
- 400 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub inna ulubiona)
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny mielony
- kasza kus kus
- świeży szczypiorek do podania
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na patelni. Jeżeli kiełbasa jest bardzo chuda, można dodać łyżkę oleju. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie posiekany czosnek. Smażyć chwilkę.
2. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Dodać słodką, wędzoną i ostrą mieloną paprykę. Wymieszać. Zalać passatą pomidorową. Gotować kilka minut, aż składniki się połączą, a sos lekko zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.
3. Kaszę kus kus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos podawać z kaszą kus kus i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz