środa, 15 maja 2019

Pomidorowo-paprykowy sos z kiełbasą

leczo

Pyszne i sycące, proste danie z podsmażaną kiełbasą i papryką. Idealne do kaszy, lub po prostu do chleba. Aromatyczna potrawa doprawiona słodką, mieloną, wędzoną papryką. 

Składniki (4 porcje):
  • 400 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub inna ulubiona)
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • kasza kus kus
  • świeży szczypiorek do podania
Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę pokroić w talarki. Podsmażyć na patelni. Jeżeli kiełbasa jest bardzo chuda, można dodać łyżkę oleju. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie posiekany czosnek. Smażyć chwilkę.

2. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Dodać słodką, wędzoną i ostrą mieloną paprykę. Wymieszać. Zalać passatą pomidorową. Gotować kilka minut, aż składniki się połączą, a sos lekko zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.

3. Kaszę kus kus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos podawać z kaszą kus kus i świeżo posiekanym szczypiorkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz