sobota, 4 maja 2019

Wiśniowe ombre z mascarpone

ciasto wiśniowe

ciasto z wiśniami


Było truskawkowe, tym razem postanowiłam zrobić wiśniowe. Kwaskowy smak musu wiśniowego i słodkiego kremu świetnie się komponuje. Do tego kakaowy biszkopcik, bardzo delikatnie nasączony wodą z sokiem z cytryny. Dwa przenikające się odcienie kremu wiśniowego tworzą efekt ombre. Do tego wierzch ciasta wykończony jest warstwą ciemnego musu wiśniowego. Co daje dodatkowo żywy, energetyczny kolor. 

Składniki na biszkopt:
  • 2 jajka rozm. L
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na krem i mus:
  • 750 g mrożonych lub świeżych wiśni
  • 150 g cukru
  • 15 g żelatyny
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce cukier, cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. 

3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.

4. Dodać mleko i olej. Wymieszać dokładnie łyżką.

5. Dodawać porcjami przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia oraz kakao, mieszając łyżką lub łopatką.

6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez ok. 12-15 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy.  Po wystudzeniu biszkopt można zwilżyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem.

7. Żelatynę zalać wodą, wymieszać, odstawić. Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier. Dusić, aż wiśnie puszczą sok. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Zblendować na gładki mus. Wystudzić. 

8. Śmietanę, wyciągniętą prosto z lodówki, ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone. Zmiksować. 

9. Dodać 100 ml musu wiśniowego, krótko zmiksować. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt. Do drugiej połowy dodać kolejne 100 ml musu. Zmiksować. Wyłożyć na pierwszą warstwę kremu. Włożyć do lodówki na 30 minut.

10. Na powierzchnię delikatnie wylać pozostałą część musu wiśniowego. Schłodzić kilka godzin w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz