wtorek, 3 kwietnia 2018

Mazurek z orzechową bezą

orzechowa beza

Kruche ciasto wykonałam z przepisu Magdy Gessler, który widziałam podczas jej wielkanocnego programu. Do kruchego ciasta dodała oprócz surowego żółtka, żółtko ugotowane na twardo. Mazurek wyszedł bardzo kruchy i smaczny. Dodatkowo wykonałam orzechową bezę. Orzechy laskowe i włoskie zmieliłam w blenderze, dzięki temu mazurek wyszedł bardzo intensywnie orzechowy. Warstwa konfitury porzeczkowej to świetne, owocowe przełamanie smaku. 

Składniki: 

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 surowe żółtko
  • 1 ugotowane na twardo żółtko
  • szczypta soli
Orzechowa beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 140 g cukru drobnego do wypieków
  • 20 g (2 łyżki stołowe) cukru waniliowego
  • 60 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
+ słoiczek konfitury z czarnej porzeczki lub śliwkowej

Sposób przygotowania:

1. Mąkę tortową przesiać na stolnicy. Dodać pokrojone w kawałki zimne masło i posiekać nożem, tworząc kruszonkę. Dodać cukier, szczyptę soli, przetarte przez drobne sitko ugotowane żółtko oraz 1 surowe żółtko. Zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na około godzinę. 

2. Blachę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno blachy. Z resztek ciasta można zrobić ozdobny wałek, tworzący brzegi ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 12 - 15 minut. 

3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać porcjami cukier z cukrem waniliowym, miksując na dużych obrotach. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać już tylko łopatką silikonową lub łyżką. Dodać drobno posiekane orzechy (można rozdrobnić je w mikserze). Wymieszać delikatnie łopatką. Orzechy laskowe dobrze jest wcześniej uprażyć, aby pozbyć je gorzkich skórek, jak to zrobić znajdziecie tutaj: Jak uprażyć orzechy laskowe?.

4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, od razu wyłożyć cienką warstwę konfitury, a następnie pianę z białek. 

5. Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 12 minut. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz