czwartek, 19 kwietnia 2018

Schab pieczony w ziołach

schab w ziołach

Dziś wykonałam schab w wersji ziołowej. Schab można przygotować na wiele sposobów. W zależności od użytych przypraw, wychodzi zupełnie inny smak, wręcz nowe danie. Schab w ziołach wyszedł mi bardzo aromatyczny, intensywnie doprawiony, miękki i soczysty. Niektórym schab kojarzy się tylko ze świętami, jednak można go upiec zawsze. Gdy nie mamy pomysłu z czym zjeść kanapkę, a znudziły się ser i zwykle wędliny, można przyrządzić pyszny schab. Świetnie smakuje z chrzanem lub ćwikłą. Chrzan dodatkowo jest bardzo zdrowy. Gdy zwykły chrzan jest dla Was za ostry, można z niego zrobić kremowy sos chrzanowy. Ja schab często jem jak na zdjęciu, ze świeżym ogórkiem i pomidorem. 

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 łyżeczka zwykłej soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 łyżek oleju
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Schab umyć pod zimną wodą. Osuszyć papierem ręcznikowym. 

2. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać tymianek, zioła prowansalskie, sól ziołowa, sól, czarny pieprz, oregano, majeranek, olej. Dokładnie wymieszać. 

3. Zamarynowane mięso włożyć do lodówki na noc. 

4. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia mięs. Rękaw nakłuć w 3-4 miejscach, aby para mogła swobodnie wyjść. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez godzinę. Jeżeli macie termometr do pieczenia mięsa, to schab powinien mieć w środku temp. około 60 stopni. 

Smacznego!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz