Połączenie czekolady i bananów jest zawsze udane. Wcześniej robiłam muffinki czekoladowo - bananowe. Teraz postanowiłam zrobić wersję maxi, o innej recepturze. Ciasto jest bardzo intensywnie czekoladowe i wilgotne. Wszystkim domownikom bardzo smakowało. Ja jestem wielką fanką czekolady, więc takie ciasto dla mnie to poezja, od razu poprawia się humor. Nie dość, że szybkie i proste w wykonaniu to jeszcze takie pyszne! Naprawdę zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka rozm. L
- 120 g czekolady deserowej
- 4 czubate łyżki kakao
- 80 g masła
- 1 szklanka cukru
- 160 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 2 duże dojrzałe banany
Polewa
- 60 g mlecznej czekolady
- 20 g czekolady deserowej
- 50 g masła
- 4 łyżki mleka
+ dodatkowo płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wymieszać. Przesiać.
2. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę.
3. W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło i od razu zdjąć z ognia. Dodać czekoladę połamaną na kostki. Odstawić na chwilę, a następnie wymieszać do rozpuszczenia.
4. Porcjami dodawać letnią masę czekoladową do ubitej masy z jajek. Ubić mikserem do połączenia składników.
5. Dodać aromat waniliowy i wymieszać mikserem.
6. Dodawać porcjami przesianą mąkę, wraz z innymi składnikami oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
7. Dodać pokrojonego na kawałki banana. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki lub łopatki.
8. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną masłem i dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Patyczek nie powinien się kleić.
Polewa:
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z mlekiem. Zdjąć z ognia dodać czekoladę połamaną na kostki. Odstawić na chwilę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Polewa powinna mieć jednolitą konsystencję.
Wystudzone ciasto polać czekoladową polewą i udekorować płatkami migdałów.
Smacznego!
Zobacz także:
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe z winem
Mniam! Pyszności :)
OdpowiedzUsuń