piątek, 27 kwietnia 2018

Czekoladowe ciasto z bananami

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Połączenie czekolady i bananów jest zawsze udane. Wcześniej robiłam muffinki czekoladowo - bananowe. Teraz postanowiłam zrobić wersję maxi, o innej recepturze. Ciasto jest bardzo intensywnie czekoladowe i wilgotne. Wszystkim domownikom bardzo smakowało. Ja jestem wielką fanką czekolady, więc takie ciasto dla mnie to poezja, od razu poprawia się humor.  Nie dość, że szybkie i proste w wykonaniu to jeszcze takie pyszne! Naprawdę zachęcam do wypróbowania tego przepisu. 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka rozm. L
  • 120 g czekolady deserowej
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 80 g masła
  • 1 szklanka cukru 
  • 160 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 2 duże dojrzałe banany 

Polewa
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 20 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki  mleka
+ dodatkowo płatki migdałów do dekoracji 


Sposób przygotowania:

1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną wymieszać. Przesiać. 

2. Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. 

3. W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło i od razu zdjąć z ognia. Dodać czekoladę połamaną na kostki. Odstawić na chwilę, a następnie wymieszać do rozpuszczenia.


4. Porcjami dodawać letnią masę czekoladową do ubitej masy z jajek. Ubić mikserem do połączenia składników. 

5. Dodać aromat waniliowy i wymieszać mikserem. 

6. Dodawać porcjami przesianą mąkę, wraz z innymi składnikami oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką. 

7. Dodać pokrojonego na kawałki banana. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki lub łopatki.

8. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną masłem i dnem wyłożonym papierem do pieczenia. 

9. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Patyczek nie powinien się kleić. 

Polewa: 
W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z mlekiem. Zdjąć z ognia dodać czekoladę połamaną na kostki. Odstawić na chwilę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Polewa powinna mieć jednolitą konsystencję. 

Wystudzone ciasto polać czekoladową polewą i udekorować płatkami migdałów. 

Smacznego! 

Zobacz także:

Szybkie ciasto czekoladowe











Ciasto czekoladowe z winem


1 komentarz: