Aby muffinki były bardziej zdrowe i pożywne, część mąki zastąpiłam bananami. Dzięki temu babeczka przyjmuje smak i zapach słodkich bananów, dodatkowo nie są suche. Częściowo lub całkowicie mogą zastąpić cukier. Banan to cenne źródło błonnika i witamin. Ten dodatek sprawia że babeczka nie potrzebuje żadnych dodatków np. polewy. Powierzchnia babeczki jest przyjemnie chrupiąca. Babeczki wykonuje się bardzo szybko.
Składniki (na 12 muffinek):
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka rozm. L
- 125 ml oleju
- 3 banany (średniej wielkości, dojrzałe)
- cukier 100 g
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
1. W jednej misce wymieszać: rozgniecione za pomocą widelca banany, 2 jajka, cukier oraz olej.
2. W drugiej misce wymieszać: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.
3. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub łopatki.
4. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 3/4 objętości.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem czy się upiekły (patyczek powinien być suchy).
Ja czasami za jednym zamachem robię dwa rodzaje muffinek np. 6 bananowych i 6 waniliowo-czekoladowych . Trzeba wtedy pamiętać, aby wybrać babeczki o podobnym czasie pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz