Paszteciki z chudego mięsa z szynki. Idealne do barszczu. Przepis na farsz, dała mi mama. Natomiast przepis na ciasto, znalazłam w internecie. W większości przepisów były te same proporcje składników, więc tym razem postanowiłam nie eksperymentować i zrobić ciasto do pasztecików, zgodnie z przepisem. Wyszły pyszne!
Farsz:
- 500 g gotowanego mięsa z szynki (mięso gotować w osolonej wodzie z dodatkiem jarzynki)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek bulionu (może być z gotowania mięsa)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz czarny
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, około 1/2 łyżeczki
+ 1 jajko do posmarowania pasztecików, aby po upieczeniu miały ładny, rumiany kolor
Sposób przygotowania:
Farsz:
1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni, na niewielkiej ilości oleju lub masła. Dodać obrany i posiekany czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty.
2. Ugotowane mięso z szynki, zmielić w maszynce do mielenia mięsa, razem z cebulą i czosnkiem.
3. Do przemielonego farszu dodać sól, pieprz, bułkę tartą, masło i kilka łyżek bulionu. Dokładnie wymieszać.
Ciasto:
1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki, zimne masło. Posiekać tworząc kruszonkę. Dodać sól, jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Na podsypanym mąką blacie, rozwałkować ciasto. Wzdłuż jednego boku, ułożyć farsz w formie wałka. Zawinąć wałek. Resztę ciasta odciąć. Wałek pociąć na kawałki. Czynność powtarzać, aż do wykończenia ciasta i farszu.
Paszteciki ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby nie ułożyć ich zbyt ciasno, ponieważ ciasto podczas pieczenia urośnie. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut. Paszteciki powinny mieć rumiany kolor.
Paszteciki bardzo dobrze smakują z czerwonym barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz