Lekka, pyszna i bardzo prosta do przygotowania zupa. Polecam także dla fanów koperku oraz osób na lekkiej diecie.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis na bulion znajdziecie tutaj: bulion warzywny)
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 2 pęczki koperku
- 3-4 ziemniaki
- 4 łyżki duże łyżki kwaśnej śmietany 12% (około 150 ml)
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
1. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Im większa kostka tym dłużej będą się gotowały.
2. Do gotującego się bulionu dodać marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotować około 20 minut, do miękkości warzyw.
3. Śmietanę dokładnie wymieszać w miseczce z mąką. Dodać kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę, wymieszać i dodać całość do zupy. Zagotować.
4. Dodać drobno posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Zobacz także:
Botwinka
Krem z pieczonych pieczarek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz