W tym daniu połączyłam dwa nowe przepisy, które ostatnio odkryłam. Koperkowe kopytka oraz sos z pieczonych pieczarek. Kopytka z koperkiem można podać na różne sposoby np . w połączeniu z pieczarkami. W tym daniu pieczarki są pieczone, co nie tylko uwydatnia ich smak, ale także wydobywa nowe aromaty, które nie występują w gotowanych, duszonych pieczarkach.
Składniki na sos:
- 800 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki estragonu
- sol, czarny pieprz
- 3 łyżki kwaśniej smietany 18%
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania sosu:
1. Pieczarki obrać i pokroić na cztery części (małe pieczarki wystarczy na pół). Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Czosnek obrać i pozostawić w całości.
2. Warzywa przenieść do naczynia żaroodpornego. Dodać estragon, trochę soli i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać. Najlepiej wymieszać rękoma.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut. Podczas pieczenia raz lub dwa razy można przemieszać.
4. Zawartość naczynia żaroodpornego przełożyć do dużej patelni. Dodać bulion, gotować bez przykrycia 3-4 minuty.
5. Do 3 łyżek śmietany dodać łyżeczkę mąki pszennej i przenieść do całości na patelni. Dokładnie wymieszać i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Składniki na kopytka:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duże jajko
- płaska łyżeczka soli
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- duży pęczek koperku
Ilość użytej mąki, może ulec modyfikacji, w zależności od odmiany użytych ziemniaków. Im bardziej mączyste są ziemniaki, tym mniej mąki trzeba użyć.
Sposób przygotowania kopytek:
1. Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i ostudzić.
2. Na stolnicy, do ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę oraz drobno posiekany koperek. Wyrobić na gładkie ciasto.
3. Ciasto podzielić na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy, uformować z każdej części wąski wałek. Następnie pociąć na kawałki.
4. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1-2 łyżki oleju. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię, gotować około 5 minut na małym ogniu.
Świeżo ugotowane kopytka podawać sosem. Do dekoracji i smaku można użyć kilku listków świeżej natki pietruszki. Kopytka można także później odsmażyć.
Smacznego!
Zobacz także:
Zapiekane kopytka w hiszpańskim stylu
Sposób przygotowania kopytek:
1. Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i ostudzić.
2. Na stolnicy, do ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę oraz drobno posiekany koperek. Wyrobić na gładkie ciasto.
3. Ciasto podzielić na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy, uformować z każdej części wąski wałek. Następnie pociąć na kawałki.
4. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1-2 łyżki oleju. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię, gotować około 5 minut na małym ogniu.
Świeżo ugotowane kopytka podawać sosem. Do dekoracji i smaku można użyć kilku listków świeżej natki pietruszki. Kopytka można także później odsmażyć.
Smacznego!
Zobacz także:
Zapiekane kopytka w hiszpańskim stylu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz