wtorek, 9 stycznia 2018

Kopytka zapiekane w hiszpańskim stylu

kopytka zapiekane z serem

Kopytka z sosem


Kopytka podane w niecodzienny sposób. Na pewno, tym daniem zachwycą się osoby lubiące hiszpańskie, dojrzewające wędliny, miłośnicy kopytek i pomidorowych sosów. Zapiekane kopytka są bardzo sycące. Dodatkowo sporo warzyw sprawia, ze danie nie jest monotonne, a każdy nowy kęs to eksplozja smaków. Akurat w sklepie natrafiłam na festiwal hiszpańskich smaków. Ogólnie unikam kupowania mięsa w marketach, ale te nie były tanie i mnie zainteresowały. Od małego nie lubiłam żadnych dojrzewających wędlin, chorizo czy szynki parmeńskiej. Jednak postanowiłam się przełamać i spróbować czegoś nowego. Co jak się okazało było świetnym wyborem i w takim połączeniu smakowało fantastycznie. 

Składniki: (Z przepisu wychodzą 3 małe naczynia żaroodporne lub 1 duże) 
  • 1,2 kg kopytek, przepis jak samodzielnie zrobić kopytka, znajdziecie tutaj: kopytka
  • około 150 g wieprzowych dojrzewających wędlin (może być chorizo, szynka parmeńska, hiszpański salchichon), oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby to mięso zastąpić wędzonym lub parzonym boczkiem, salami, kiełbasą lub mięsem mielonym
  • 5 świeżych pomidorów (można użyć passaty pomidorowej)
  • 2 łyżeczki  koncentratu pomidorowego 
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 nieduże czerwone papryki
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (może być tej olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia)
  • garść żółtego tartego sera (do posypania na wierzchu)
Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu, podsmażyć chwilę cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać startą marchew (marchew zawsze należy dodać szybciej niż pozostałe składniki ponieważ jest najtwardsza). 

3. Po kilku minutach dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć kolejne kilka minut. 

4. Dodać koncentrat pomidorowy, oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dodać także ostrą mieloną paprykę. Całość smażyć bez przykrycia, aż pomidory puszczą nadmiar wody.

5. Pieczarki obrać i pokroić w dosyć grubą kostkę. Na osobnej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pieczarki, wraz z pół łyżeczki soli, aby szybko puściły nadmiar wody. Pieczarki odsączyć z wody.  Pieczarki dodać do całości sosu. 

6. Smażyć kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.

7. Wybrane wędliny chwilę podsmażyć patelni, aby tłuszcz się wytopił, a wędliny lekko zarumieniły. 

8. Wymieszać mięso z kopytkami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem pomidorowym.  Wierzch posypać tartym żółtym serem. 

9. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut (aż ser się zarumieni). 

Smacznego!

Zobacz także, 

Kluski śląskie z dziurką










Pyzy z mięsem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz