Kopytka podane w niecodzienny sposób. Na pewno, tym daniem zachwycą się osoby lubiące hiszpańskie, dojrzewające wędliny, miłośnicy kopytek i pomidorowych sosów. Zapiekane kopytka są bardzo sycące. Dodatkowo sporo warzyw sprawia, ze danie nie jest monotonne, a każdy nowy kęs to eksplozja smaków. Akurat w sklepie natrafiłam na festiwal hiszpańskich smaków. Ogólnie unikam kupowania mięsa w marketach, ale te nie były tanie i mnie zainteresowały. Od małego nie lubiłam żadnych dojrzewających wędlin, chorizo czy szynki parmeńskiej. Jednak postanowiłam się przełamać i spróbować czegoś nowego. Co jak się okazało było świetnym wyborem i w takim połączeniu smakowało fantastycznie.
Składniki: (Z przepisu wychodzą 3 małe naczynia żaroodporne lub 1 duże)
- 1,2 kg kopytek, przepis jak samodzielnie zrobić kopytka, znajdziecie tutaj: kopytka
- około 150 g wieprzowych dojrzewających wędlin (może być chorizo, szynka parmeńska, hiszpański salchichon), oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby to mięso zastąpić wędzonym lub parzonym boczkiem, salami, kiełbasą lub mięsem mielonym
- 5 świeżych pomidorów (można użyć passaty pomidorowej)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 nieduże czerwone papryki
- 500 g pieczarek
- 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek (może być tej olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia)
- garść żółtego tartego sera (do posypania na wierzchu)
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu, podsmażyć chwilę cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać startą marchew (marchew zawsze należy dodać szybciej niż pozostałe składniki ponieważ jest najtwardsza).
3. Po kilku minutach dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć kolejne kilka minut.
4. Dodać koncentrat pomidorowy, oraz pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Dodać także ostrą mieloną paprykę. Całość smażyć bez przykrycia, aż pomidory puszczą nadmiar wody.
5. Pieczarki obrać i pokroić w dosyć grubą kostkę. Na osobnej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pieczarki, wraz z pół łyżeczki soli, aby szybko puściły nadmiar wody. Pieczarki odsączyć z wody. Pieczarki dodać do całości sosu.
6. Smażyć kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
7. Wybrane wędliny chwilę podsmażyć patelni, aby tłuszcz się wytopił, a wędliny lekko zarumieniły.
8. Wymieszać mięso z kopytkami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem pomidorowym. Wierzch posypać tartym żółtym serem.
9. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut (aż ser się zarumieni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz