niedziela, 31 grudnia 2017

Karmelowy popcorn

karmelowa kukurydza

Domowy karmelowy popcorn to coś pysznego! Zawsze w kinie miałam problem z podjęciem decyzji, czy wybrać popcorn solony czy karmelowy. Teraz mogę go zrobić sama w domu. Jest jeszcze pyszniejszy! Długo szukałam idealnego przepisu, inspiracje do zrobienia tego popcornu znalazłam tutaj: karmelowy popcorn, odrobinkę zmodyfikowałam przepis. Podczas robienia użyłam nieco mniej kukurydzy, żeby popcorn był bardziej oblepiony karmelem, ale przepis z podanej ilości kukurydzy jest idealny. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 2/3 szklanki ziaren kukurydzy 
  • olej do smażenia
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
Sposób przygotowania karmelowego popcornu:

1. Do dużego garnka (lepiej wziąć większy niż za mały) wlać olej. Ilość taka, aby przykryła cienką warstwą dno garnka. Na rozgrzany olej wrzucić suche ziarna kukurydzy i przykryć garnek pokrywką. Gdy kukurydza będzie strzelać już rzadko, to wyłączamy gaz. Popcorn przełożyć do dużej misy. Miskę i łyżkę wcześniej można delikatnie przetrzeć olejem. Będzie się wygodnie mieszać się z karmelem, który szybko stygnie i gęstnieje, przykleja się do miski. 

2. W niedużym rondelku, rozpuścić na dużym ogniu masło z miodem i cukrem trzcinowym. Jak masa będzie się porządnie gotować, zmniejszyć płomień na mały i gotować karmel kilka minut (około 6-8 minut), od czasu do czasu mieszając.

3. Ściągnąć rondelek z ognia i od razu dodać płaską łyżeczkę sody. Intensywnie mieszać. Masa się napuszy i nieco odbarwi na jaśniejszy kolor, ale później w piekarniku nabierze intensywniejszego koloru.   

4. Wymieszać karmel z popcornem.

5. Wyłożyć popcorn na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 9-10 minut. Można także w niżej temp ale wtedy dłużej. 

6. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i połamać na kawałki do miski. 


Smacznego!
  

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis na pewno wypróbuję a do tej pory korzystałem z tego przepisu http://www.ksiega-smaku.pl/popcorn-karmelowy-przepis/

    OdpowiedzUsuń