Trochę odmiany od tradycyjnych ciast, które ostatnio prezentowałam. Ciasteczka są zdrową przekąską, zawierającą płatki owsiane, siemię lniane, suszone owoce. Ciasteczka wyszły naprawdę super. Wszyscy domownicy byli zachwyceni. Połączenia walorów zdrowotnych i dodatkowo pysznego smaku. Polecam to jako przekąskę do pracy lub do zdrowszego podjadania.
Składniki:
- 130 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 130 g płatków owsianych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g suszonej porzeczki lub żurawiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. W małym rondelku roztopić masło i cukier. Dodać cynamon i imbir, wymieszać.
2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, siemię lniane, suszone owoce, szczyptę soli.
3. Zawartość rondelka przelać do suchych składników w misce. Wymieszać.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować płaskie ciasteczka i układać je na blaszce.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15 minut.
Smacznego!
3. Zawartość rondelka przelać do suchych składników w misce. Wymieszać.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować płaskie ciasteczka i układać je na blaszce.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15 minut.
Smacznego!
UPIECZONE, STRASZNIE TWARDE, ZMIEKNA KIEDYS?
OdpowiedzUsuńMoje nie były twarde, może za długo pieczone? Proponuję przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
UsuńMoje również były miękkie.
OdpowiedzUsuń