czwartek, 18 stycznia 2018

Kurczak po meksykańsku z brzoskwiniami

kurczak po meksykańsku

meksykańskie z brzoswiniami

Brzoskwinie często kojarzą nam się z deserami. Nie należy jednak bać się dodawania słodkich dodatków do dań, takich jak brzoskwinie czy ananas. Pomimo ze są słodkie, wcale nie zasładzają dania. Gdy natrafiamy na kawałek brzoskwini czujemy przyjemne przełamanie smaku, od wytrawnych składników. Pamiętam, kiedyś moja mama robiła często danie z ryżem, kurczakiem, brzoskwiniami i świeżą papryką. Wspomnienie tych smaków, skłoniło mnie do zrobienia swojej wersji tego dania.  Potrawa ta świetnie smakuje z ryżem, a także kaszą kus kus. Bez problemu można także zrobić wersję wegańską, nie dodając kurczaka. Bardzo dobre, a wcale nie takie pracochłonne jedzenie. 


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sol, pieprz
  • suszone jalapeno lub świeża papryczka chili 
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia 
  • 1 opakowanie ryżu 500 g

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę ok. 1,5-2 cm. Kurczaka przełożyć do miski dodać 1 łyżeczkę słodkiej i ostrej mielonej papryki, pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego. Dodać także przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać. Można dodać łyżkę oleju, aby przyprawy równomiernie oblepiły mięso. 

2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paski. Jeżeli korzystacie także ze świeżej papryki chili to także ją pokroić. 

3.  Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i chwilkę podsmażyć. Dodać kurczaka. Smażyć na dosyć dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby mięso się lekko zarumieniło. 

4. Dodać pokrojoną czerwoną paprykę oraz chili. Smażyć na niedużym ogniu około 5 minut, aby papryka lekko zmiękła. 

5. Dodać pomidory z puszki i smażyć kolejne kilka minut. 

6. Dodać odsączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie. 

7. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i także dodać do całości. Smażyć jakieś 3 minuty. 

8. Doprawić solą i pieprzem. 

9. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.


Zobacz także:

Szybkie danie po chińsku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz