Fasola jako podstawa ciasta, to kolejne zaskakujące zastosowanie warzywa, podobnie jak cukinii czy marchwi. Dodatek kakao i cukru (lub innej substancji słodzącej) sprawiają, że smak fasoli jest bardzo delikatny. Nie powinien nawet sprawić problemu osobie, która nie przepada za fasolą. Muffinki z fasoli są bardzo delikatne, rozpływające się w ustach. W wersji bardziej fit dodać mniej cukru i będą jeszcze zdrowsze. Muffinki przed podaniem wystarczy udekorować samym cukrem pudrem, lub zrobić polewę czekoladową albo lukier. Do środka babeczek, można także dodać rodzynki, lub inne bakalie.
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 100 g suszonych, wydrylowanych daktyli
- 2 banany (najlepiej dojrzałe)
- 1 wypukła łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki cukru
dodatkowo:
- 1 szklanka czarnej herbaty (do namoczenia daktyli)
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Zaparzyć szklankę herbaty i zalać nimi daktyle. Odstawić na minimum 1,5 h.
2. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą.
3. Do miski przełożyć fasolę, dodać 4 jajka, 4 łyżki kakao, odsączone z herbaty daktyle, 2 obrane banany, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.
4. Całość zblendować na gładką masę.
5. Foremki do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w nich ciasto do około 3/4 objętości.
6. Piec w temperaturze 185 stopni przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz