poniedziałek, 19 lutego 2018

Muffinki z czerwonej fasoli z daktylami

Muffinki z czerwonej fasoli

Babeczki z fasoli

Fasola jako podstawa ciasta, to kolejne zaskakujące zastosowanie warzywa, podobnie jak cukinii czy marchwi. Dodatek kakao i cukru (lub innej substancji słodzącej) sprawiają, że smak fasoli jest bardzo delikatny. Nie powinien nawet sprawić problemu osobie, która nie przepada za fasolą. Muffinki z fasoli są bardzo delikatne, rozpływające się w ustach. W wersji bardziej fit dodać mniej cukru i będą jeszcze zdrowsze. Muffinki przed podaniem wystarczy udekorować samym cukrem pudrem, lub zrobić polewę czekoladową albo lukier. Do środka babeczek, można także dodać rodzynki, lub inne bakalie. 

Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli 
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g suszonych, wydrylowanych daktyli
  • 2 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 1 wypukła łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru
dodatkowo: 
  • 1 szklanka czarnej herbaty (do namoczenia daktyli)
  • cukier puder 

Sposób przygotowania:

1. Zaparzyć szklankę herbaty i zalać nimi daktyle. Odstawić na minimum 1,5 h.

2. Fasolę odsączyć z zalewy  i przepłukać wodą.

3. Do miski przełożyć fasolę, dodać 4 jajka, 4 łyżki kakao, odsączone z herbaty daktyle, 2 obrane banany, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.












4. Całość zblendować na gładką masę.

5. Foremki do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w nich ciasto do około 3/4 objętości.

6. Piec w temperaturze 185 stopni przez około 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz