Składniki:
- 1,5 L bulionu warzywnego (przepis na bulion znajdziecie tutaj: bulion warzywny)
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3-4 ziemniaki
- 1 brokuł
- kilka gałązek świeżego koperku
- 150 ml śmietany 12% (ja użyłam słodkiej z kartonika, ale może być też kwaśna z pudełka)
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
1. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Im większa kostka, tym dłużej będą się gotowały. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i umyć.
2. Do gotującego się bulionu dodać marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotować 15 minut od ponownego zagotowania.
4. Śmietanę dokładnie rozmieszać z łyżką mąki. Dodać kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać. Całość dodać do garnka i wymieszać. Zagotować. Dodać posiekany koperek.
5. Doprawić solą i pieprzem.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz