sobota, 10 lutego 2018

Zupa koperkowa

zupa z koperkiem

Lekka, pyszna i bardzo prosta do przygotowania zupa. Polecam także dla fanów koperku oraz osób na lekkiej diecie.

Składniki:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis na bulion znajdziecie tutaj: bulion warzywny)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 pęczki koperku
  • 3-4 ziemniaki
  • 4 łyżki duże łyżki kwaśnej śmietany 12% (około 150 ml)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

1. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Im większa kostka tym dłużej będą się gotowały.

2. Do gotującego się bulionu dodać marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotować około 20 minut, do miękkości warzyw.

3.  Śmietanę dokładnie wymieszać w miseczce z mąką. Dodać kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę, wymieszać i dodać całość do zupy. Zagotować.

4. Dodać drobno posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Zobacz także:

Botwinka










Krem z pieczonych pieczarek




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz