wtorek, 27 lutego 2018

Muffinki czekoladowo-bananowe

muffinki bananowe

Aby muffinki były bardziej zdrowe i pożywne, część mąki zastąpiłam bananami. Dzięki temu babeczka przyjmuje smak i zapach słodkich bananów, dodatkowo nie są suche. Częściowo lub całkowicie mogą zastąpić cukier. Banan to cenne źródło błonnika i witamin. Ten dodatek sprawia że babeczka nie potrzebuje żadnych dodatków np. polewy. Powierzchnia babeczki jest przyjemnie chrupiąca. Babeczki wykonuje się bardzo szybko. 

Składniki (na 12 muffinek):
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka rozm. L
  • 125 ml oleju
  • 3 banany (średniej wielkości, dojrzałe)
  • cukier 100 g 
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. W jednej misce wymieszać: rozgniecione za pomocą widelca banany, 2 jajka, cukier oraz olej.

2. W drugiej misce wymieszać: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli.

3. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub łopatki.

4. Foremki do muffinek wypełnić ciastem do 3/4 objętości.










5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Przed wyjęciem babeczek z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem czy się upiekły (patyczek powinien być suchy).

Ja czasami za jednym zamachem robię dwa rodzaje muffinek np. 6 bananowych i 6 waniliowo-czekoladowych . Trzeba wtedy pamiętać, aby wybrać babeczki o podobnym czasie pieczenia. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz