Składniki:
- 450 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 3 ziemniaki
- 3 cm świeży kawałek imbiru
- 1 litr bulionu warzywnego
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz czarny
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki oleju
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę całą noc namoczyć w wodzie. Nieco ponad szklanka suchej ciecierzycy. Następnie gotować w nieosolonej wodzie, około godzinę, około godzinę.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, aby szybciej się ugotowały. Ziemniaki ugotować w bulionie.
3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w słupki.
4. W garnku na oleju, podsmażyć cebulę razem z imbirem, dodać czosnek i smażyć chwilkę. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku.
5. Dodać mieloną ostrą i słodką paprykę. Dodać passatę pomidorową. Dokładnie wymieszać.
6. Dodać bulion z ziemniakami oraz ugotowaną ciecierzycę. Gotować kilka minut od zagotowania.
7. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić chili w proszku, solą i pieprzem.
8. Krem podawać z łyżką kwaśnej śmietany 12%, oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
A gdzie w przepisie tytułowa soczewica?
OdpowiedzUsuń