wtorek, 27 lutego 2018

Krem z ciecierzycy i pomidorów

soczewica z pomidorami


Składniki:
  • 450 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 ziemniaki
  • 3 cm świeży kawałek imbiru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczki ostrej mielonej papryki 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę całą noc namoczyć w wodzie. Nieco ponad szklanka suchej ciecierzycy.  Następnie gotować w nieosolonej wodzie, około godzinę, około godzinę.

2. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, aby szybciej się ugotowały. Ziemniaki ugotować w bulionie.

3.  Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w słupki. 

4. W garnku na oleju, podsmażyć cebulę razem z imbirem, dodać czosnek i smażyć chwilkę. Należy uważać, aby nie przypalić czosnku. 

5. Dodać mieloną ostrą i słodką paprykę. Dodać passatę pomidorową. Dokładnie wymieszać. 

6. Dodać bulion z ziemniakami oraz ugotowaną ciecierzycę. Gotować kilka minut od zagotowania. 

7. Całość zmiksować na gładki krem. Doprawić chili w proszku, solą i pieprzem. 

8. Krem podawać z łyżką kwaśnej śmietany 12%, oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

1 komentarz: