Składniki:
- 300 g mąki tortowej
- 150 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka rozmiar L
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżki kakao
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Sposób przygotowania muffinek:
1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund. Porcjami dodać mleko i olej.
3. Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać łopatką.
4. Całość podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Do drugiej części kakao.
5. Czekoladę posiekać na kawałki (1 kostka czekolady na 4 części).
5. W dołkach blaszki na muffinki umieściłam papierowe lub silikonowe foremki do muffinek. Każdą z nich wypełnić do 3/4 objętości ciastem, wykładając naprzemiennie: 1 łyżka jasnej masy i 1 łyżka ciemnej masy. W między czasie dodać kilka kawałków czekolady.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz