czwartek, 1 marca 2018

Waniliowo-czekoladowe muffinki

babeczki

Składniki:
  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania muffinek:

1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund. Porcjami dodać mleko i olej.

3. Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać łopatką. 

4. Całość podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Do drugiej części kakao. 

5. Czekoladę posiekać na kawałki (1 kostka czekolady na 4 części).

5. W dołkach blaszki na muffinki umieściłam papierowe lub silikonowe foremki do muffinek. Każdą z nich wypełnić do 3/4 objętości ciastem, wykładając naprzemiennie: 1 łyżka jasnej masy i 1 łyżka ciemnej masy. W między czasie dodać kilka kawałków czekolady. 











6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz