Jak przychodzi mi do głowy nowy przepis na pizzę, robię go przy okazji robienia pizzy z ulubionymi składnikami (wtedy mam pewność, że nie zostanę głodna, jeżeli mi nie zasmakuje). Kilka małych pizz, zrobiłam mięsnych pizza z salami, pizza hawajska, pizza z chorizo. Kilka też zrobiłam wegetariańskich, z zielonym pesto i mozzarellą. Bardzo ciekawa odmiana od tradycyjnych składników.
Przepis na ciasto na pizzę mam wypróbowany, i z nim na razie nie eksperymentuję. Pizza wychodzi chrupiąca i pyszna. Przepis znalazłam na stronie ciastonapizze.pl i często z niego korzystam.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
Pozostałe składniki:
- zielone pesto
- ser mozzarella
- pomidory
- kukurydza
- ogórki konserwowe
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozdrobnić do miseczki i zalać letnim mlekiem i wodą. Dokładnie wymieszać.
2. Do dużej miski wsypać 2,5 szklanki mąki. Dodać rozpuszczone drożdże, sól, olej.
3. Wyrobić ciasto na gładką masę.
4. Ciasto pozostawić w misce. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu na około godzinę.
5. Ciasto rozwałkować na dowolnej średnicy kółka. Z przepisu wychodzą 2 pizze o średnicy około 35 cm. Można zrobić też kilka mniejszych. Ja tym razem zrobiłam 8 małych. Idealne na spotkanie ze znajomymi.
6. Na ciasto nałożyć cienką warstwę pesto, następnie wyłożyć odsączoną z zalewy kukurydzę, oraz pokrojone w plasterki ogóreczki konserwowe. Następnie posypać serem mozzarella. Na wierzchu ułożyć plasterki świeżych pomidorów.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20-25 minut.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz