Przepis z zeszytu mamy. Mama dostała ten przepis od koleżanki i teraz często robimy je na spotkania rodzinne i święta. Pyszne, orzechowe ciasto z domowym budyniem. Kwaskowa warstwa konfitury, to świetne przełamanie słodkości tego ciasta. Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale warto, gdyż efekt jest fantastyczny.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 10 g cukru waniliowego (ja cukier waniliowy robię sama, przepis znajdziecie tutaj: Domowy cukier waniliowy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 200 g orzechów (włoskie i laskowe)
- 1 słoik powideł śliwkowych lub wiśniowych
Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru.
Średnią blachę o wymiarach około 19 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć jedną część ciasta z lodówki. Na surowe ciasto wyłożyć połowę powideł. Następnie połowę ubitej piany i na wierzch połowę posiekanych orzechów. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20 -25 minut.
Tak samo upiec drugi placek.
Krem do ciasta:
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 3 żółtka
- 200 g cukru pudru
Mleko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, oraz cukier puder dokładnie wymieszać. Zagotować i ugotować jak budyń. Do jeszcze ciepłej masy dodawać po jednym żółtku, dokładnie mieszając. Ostudzić.
Masło o temp. pokojowej ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać po 1 łyżce budyniowej masy, dokładnie miksując, aż do wykończenia masy.
Wystudzone, wcześniej upieczone placki przełożyć masą. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz