wtorek, 6 marca 2018

Kluski ziemniaczane (szaraki)

szare kluski

Domowe, pyszne ziemniaczane kluski. Kluski są dosyć pracochłonne, ponieważ trzeba się pomęczyć przy tarciu ziemniaków. Ale jeżeli przez ten etap przebrniemy, to później już z górki. Byłam niedawno u babci i podpatrzyłam dokładnie, jak ona robi takie kluski. Oczywiście dostałam także od niej przepis. Uwielbiam jeść te ziemniaczane kluski ze smażonym boczkiem i cebulką. W rosole na żeberkach, też bardzo mi smakowały. Także można je podać na wiele sposobów. 

Składniki:
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, 
  • olej
  • przecierak z dziurkami do zrobienia klusek

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odstawić na kilka minut. Odlać zebraną wodę z ziemniaków. Cebulę także zetrzeć. 

2. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta. 

3. W garnku zagotować dużo osolonej wody, dodać dodatkowo 2 łyżki oleju, aby kluski się nie sklejały.  

4. Przecierak opłukać zimną wodą i nałożyć na garnek. Nałożyć część ciasta i przetrzeć kluski do gotującej się wody. Zamiast użycia przecieraka, można zrzucać ciasto bezpośrednio z talerza za pomocą łyżki.  Zajmie to dużo więcej czasu, a kluski będą większe. 
Kluski gotować około 2-3 minuty, od wypłynięcia. Odcedzić. Tak samo postąpić z kolejnymi porcjami ciasta. Przed każdą nową porcją opłukać przecierak zimną wodą.

Zobacz także: 

Kluski śląskie z dziurką









Kopytka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz