Domowe, pyszne ziemniaczane kluski. Kluski są dosyć pracochłonne, ponieważ trzeba się pomęczyć przy tarciu ziemniaków. Ale jeżeli przez ten etap przebrniemy, to później już z górki. Byłam niedawno u babci i podpatrzyłam dokładnie, jak ona robi takie kluski. Oczywiście dostałam także od niej przepis. Uwielbiam jeść te ziemniaczane kluski ze smażonym boczkiem i cebulką. W rosole na żeberkach, też bardzo mi smakowały. Także można je podać na wiele sposobów.
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz,
- olej
- przecierak z dziurkami do zrobienia klusek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odstawić na kilka minut. Odlać zebraną wodę z ziemniaków. Cebulę także zetrzeć.
2. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta.
3. W garnku zagotować dużo osolonej wody, dodać dodatkowo 2 łyżki oleju, aby kluski się nie sklejały.
4. Przecierak opłukać zimną wodą i nałożyć na garnek. Nałożyć część ciasta i przetrzeć kluski do gotującej się wody. Zamiast użycia przecieraka, można zrzucać ciasto bezpośrednio z talerza za pomocą łyżki. Zajmie to dużo więcej czasu, a kluski będą większe.
Kluski gotować około 2-3 minuty, od wypłynięcia. Odcedzić. Tak samo postąpić z kolejnymi porcjami ciasta. Przed każdą nową porcją opłukać przecierak zimną wodą.
Zobacz także:
Kluski śląskie z dziurką
Kopytka
Zobacz także:
Kluski śląskie z dziurką
Kopytka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz