Muffinki Pina colada są idealne dla fanów ananasów i kokosa. Większość ciast da się przerobić na muffinki. Wcześniej robiłam już ciasto Pina colada, tym razem przerobiłam je na muffinki. Są szybkie w wykonaniu. Muffinki same w sobie, są tak pyszne i wystarczające, że tak naprawdę nie potrzebują polewy czy kremu. Im lepszej jakości ananas, tym silniejszy smak. Ja jestem łasuchem, więc dodatkowo zrobiłam krem Pina colada.
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300g)
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 puszka ananasa
- 2 łyżki likieru Pina colada (opcjonalnie)
Składniki na krem:
- 120 g sera mascarpone
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru Pina colada
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać.
2. Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę.
3. Dodać mleko kokosowe i wymieszać łyżką lub łopatką.
4. Dodać olej, aromat waniliowy i wymieszać łyżką.
5. Połączyć z przesianą mąką, wymieszać.
6. Na koniec dodać 2 łyżki likieru Pina colada, wiórki kokosowe i ananas (ananas wcześniej odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę) Ja dodałam jeden plaster ananasa mniej, gdyż zostawiłam go do poźniejszej dekoracji. Wymieszać.
7. W dołkach blaszki na muffinki, umieściłam papierowe lub silikonowe foremki do muffinek. Każdą wypełnić ciastem do co najmniej 3/4 ich objętości.
8.Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 25 minut. Przed wyjęciem muffinek z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się upiekły (powinien być suchy i się nie kleić).
Po wystudzeniu na babeczki zrobić krem :
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić mikserem. Jak zobaczycie, że krem jest już gęsty, to za długo nie miksować, bo może się zważyć. Na koniec dodać likier pina colada i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia.
Smacznego!
8.Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 25 minut. Przed wyjęciem muffinek z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się upiekły (powinien być suchy i się nie kleić).
Po wystudzeniu na babeczki zrobić krem :
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić mikserem. Jak zobaczycie, że krem jest już gęsty, to za długo nie miksować, bo może się zważyć. Na koniec dodać likier pina colada i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz