Żeby ciasto nie było suche, można dodać cukinię lub jabłka. Stanowią one dodatkowe słodziwo lub naturalny regulator kwasowości. Dodatkowo stanowią źródło witamin i minerałów. Smak jabłek jest praktycznie niewyczuwalny, ponieważ ciasto jest bardzo intensywnie czekoladowe. Jego zadaniem jest dodać wilgotności. Dodatkowo to fajny sposób na pozbycie się zalegających w domu jabłek.
- 120 g miękkiego masła,
- 250 g cukru drobnego do wypieków,
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka sody,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 duże jajka (jeżeli mniejsze to 3),
- pół szklanki gęstej śmietany (12% lub 18%),
- szczypta soli,
- 60 g kakao,
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 szklanki jabłek startych na grubych oczkach (ok 250g),
Sposób przygotowania:
1. Masło dobrze zmiksować mikserem, aż będzie puszyste, stopniowo, cienką stróżką dodawać olej i nadal miksować.
2. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i zmiksować.
3. Jajka dodawać pojedynczo miksując.
4. Dodać mąkę (wcześniej można ją przesiać) na przemian ze śmietaną miksując.
5. Następnie kakao i kawę rozpuszczalną i zmiksować.
6. Następnie dodać tarte jabłka, oraz posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy o wymiarach: 23 cm x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy się nie klei.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz