niedziela, 11 lutego 2018

Koperkowe kopytka w sosie z pieczonych pieczarek

koperkowe kopytka

W tym daniu połączyłam dwa nowe przepisy, które ostatnio odkryłam. Koperkowe kopytka oraz sos z pieczonych pieczarek. Kopytka z koperkiem można podać na różne sposoby np . w połączeniu z pieczarkami. W tym daniu pieczarki są pieczone, co nie tylko uwydatnia ich smak, ale także wydobywa nowe aromaty, które nie występują w gotowanych, duszonych pieczarkach.


Składniki na sos:
  • 800 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki estragonu
  • sol, czarny pieprz 
  • 3 łyżki kwaśniej smietany 18%
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania sosu:

1. Pieczarki obrać i pokroić na cztery części (małe pieczarki wystarczy na pół). Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Czosnek obrać i pozostawić w całości.

2. Warzywa przenieść do naczynia żaroodpornego. Dodać estragon, trochę soli i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać. Najlepiej wymieszać rękoma.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut. Podczas pieczenia raz lub dwa razy można przemieszać.

4. Zawartość naczynia żaroodpornego przełożyć do dużej patelni. Dodać bulion, gotować bez przykrycia 3-4 minuty.

5. Do 3 łyżek śmietany dodać łyżeczkę mąki pszennej i przenieść do całości na patelni. Dokładnie wymieszać i gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.


Składniki na kopytka:
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duże jajko 
  • płaska łyżeczka soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • duży pęczek koperku
Ilość użytej mąki, może ulec modyfikacji, w zależności od odmiany użytych ziemniaków. Im bardziej mączyste są ziemniaki, tym mniej mąki trzeba użyć.

Sposób przygotowania kopytek:

1. Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i ostudzić.

2. Na stolnicy, do ziemniaków dodać jajko, sól, mąkę oraz drobno posiekany koperek. Wyrobić na gładkie ciasto.

3.  Ciasto podzielić na 4 części. Na podsypanej mąką stolnicy, uformować z każdej części wąski wałek.  Następnie pociąć na kawałki.

4. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1-2 łyżki oleju. Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię, gotować około 5 minut na małym ogniu.


Świeżo ugotowane kopytka podawać sosem. Do dekoracji i smaku można użyć kilku listków świeżej natki pietruszki. Kopytka można także później odsmażyć.

Smacznego!

Zobacz także:

Zapiekane kopytka w hiszpańskim stylu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz