niedziela, 11 lutego 2018

Zupa brokułowa

zupa


Składniki:
  • 1,5 L bulionu warzywnego (przepis na bulion znajdziecie tutaj: bulion warzywny)
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 brokuł
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 150 ml śmietany 12% (ja użyłam słodkiej z kartonika, ale może być też kwaśna z pudełka)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

1. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Im większa kostka, tym dłużej będą się gotowały. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i umyć. 

2. Do gotującego się bulionu dodać marchew, pietruszkę i ziemniaki.  Gotować 15 minut od ponownego zagotowania.

3.  Dodać różyczki brokuła. Gotować około 7 minut.



4. Śmietanę dokładnie rozmieszać z łyżką mąki. Dodać kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać. Całość dodać do garnka i wymieszać. Zagotować. Dodać posiekany koperek. 

5. Doprawić solą i pieprzem. 



Zobacz także:











  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz