poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Makaron z boczkiem i pieczarkami, w kremowym sosie

makaron z boczkiem i pieczarkami

Składniki:
  • 100 g boczku parzonego lub wędzonego
  • 500 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 plasterki żółtego sera
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • olej do smażenia
  • ulubiony makaron 
Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Dodać pieczarki i oprószyć solą. Dusić pod przykryciem, aż pieczarki puszczą nadmiar wody. Zestawić z ognia. 

2. Boczek pokroić w kostkę lub drobne plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. 

3. Na drugiej, suchej patelni podsmażyć boczek. Następnie dodać cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać czosnek i smażyć już tylko maksymalne 2 minuty, aby czosnek się nie przypalił. 

4. Dodać podduszone wcześniej pieczarki. Wymieszać. 

5. Dodać śmietanę oraz drobno pokrojony ser oraz zioła. Gotować, aż ser się rozpuści a sos będzie miał kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.

6. Jeżeli sos będzie za rzadki można dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej, rozmieszanej z niewielką ilości wody, lub więcej sera. 

7. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz