czwartek, 19 kwietnia 2018

Roladki z karkówki w domowym sosie

roladki wieprzowe

Roladki schabowe w domowym, sosie własnym. Pyszny, niedzielny obiad. Roladki świetnie smakują z ziemniakami, kopytkami, ryżem lub dowolną kaszą. Roladki można zrobić z mięsa z karkówki, szynki czy schabu. 

Składniki:
  • kilka plastrów karkówki (tyle ile chcecie roladek) 
  • 4 marchewki
  • ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • seler
  • korzeń pietruszki
  • jarzynka (Warzywko)
  • przyprawa do karkówki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • świeży lubczyk (w sezonie)
Sposób przygotowania:

1. Plastry karkówki rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. 

2. 2 marchewki pokroić w cienkie słupki (do roladek), a 2 plasterki (do sosu). Ogórki kiszone pokroić w słupki. Obie cebule pokroić w piórka. Seler i korzeń pietruszki pokroić w plasterki. 

3. Plastry karkówki oprószyć przyprawą do karkówki, Warzywkiem, czarnym pieprzem mielonym. Ułożyć po kilka słupków marchewki, ogórka kiszonego i cebuli. Zawinąć roladki. Przebić wykałaczkami, aby trzymały się zwarte podczas smażenia.   

4. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Obsmażyć intensywnie roladki na brązowy kolor. Dodać pozostałą cebulę, marchew, korzeń pietruszki, seler. Podsmażyć. 

5. Zalać roladki gorącą wodą, tak aby woda prawie przykryła roladki. Dodać kilka gałązek świeżego lubczyku. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości koło 1 -1,5 godziny. Doprawić sola i pieprzem. W między czasie zredukować sos (odparować nadmiar wody). Ewentualnie można delikatnie zagęścić sos, za pomocą mąki (pszenna z ziemniaczaną po łyżeczce). Mąkę dokładnie rozmieszać z niewielką ilością sosu i dodać do całości. Zagotować.

6. Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz