czwartek, 14 września 2017

Schab pieczony w rękawie

schab w przyprawach


Świetna alternatywa dla sklepowych wędlin. Można tworzyć różne kombinacje przypraw, za każdym razem otrzymując inny smak schabu.


Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka mieszkanki ziół "Zioła Małgosi" - możecie to zastąpić po prostu dodając 1/4 łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: olej, czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie natrzeć mięso marynatą. Schab umieścić w zamkniętym naczyniu w lodówce na minimum noc. Ja marynowałam 24h bo akurat tak się złożyło. Mięso przełożyć do rękawa, związać z obu stron. W rękawie zrobić 3-4 nacięcia nożem aby para mogła swobodnie wychodzić. Schab piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok godzinę. 



Smacznego!

1 komentarz: