Świetna alternatywa dla sklepowych wędlin. Można tworzyć różne kombinacje przypraw, za każdym razem otrzymując inny smak schabu.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka mieszkanki ziół "Zioła Małgosi" - możecie to zastąpić po prostu dodając 1/4 łyżeczki majeranku
Sposób przygotowania:
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: olej, czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie natrzeć mięso marynatą. Schab umieścić w zamkniętym naczyniu w lodówce na minimum noc. Ja marynowałam 24h bo akurat tak się złożyło. Mięso przełożyć do rękawa, związać z obu stron. W rękawie zrobić 3-4 nacięcia nożem aby para mogła swobodnie wychodzić. Schab piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok godzinę.
Smacznego!
Bardzo lubię tak przyrządzony schab :)
OdpowiedzUsuń