poniedziałek, 25 września 2017

Kaszotto chakalaka

kaszotto

kaszotto

Jesienne, rozgrzewające, ostre kaszotto, to idealny pomysł na obiad lub kolację w chłodne dni. Danie ma dużo składników, ale wbrew pozorom wykonanie jest całkiem proste. 

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej kaszy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 4 świeże pomidory
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 300-350 ml bulionu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka curry 
  • szczypta chili w proszku 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki


Sposób przygotowania:

1. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem, na oleju delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać posiekany czosnek, smażyć dosłownie chwilkę. 

2. Dodać suchą kaszę, curry, czerwoną paprykę w proszku i szczyptę chili. Ja dodałam sporą szczyptę,  więc danie wyszło dosyć ostre. Smażyć jakieś 2 minuty.

3. Wlać białe wino, chwilę gotować,  aż nadmiar płynu odparuje. Wlać wrzący bulion i gotować 15 minut pod przykryciem. 

4. Dodać obraną i startą na grubych oczkach marchew oraz starty imbir. Gotować kolejne 10 minut pod przykryciem.

5. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować bez przykrycia, aż kaszotto nabierze właściwą konsystencję. 

6. Na koniec dodać odcedzoną kukurydzę, doprawić solą i pieprzem. Gotować jakieś 3 minuty. 

7. Podawać w głębokim talerzu, z posiekaną świeżą natką pietruszki.


Smacznego!

Inspiracją do tego dania był przepis, który znalazłam na Kwestia Smaku przepis


Zobacz także:












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz