Jesienne, rozgrzewające, ostre kaszotto, to idealny pomysł na obiad lub kolację w chłodne dni. Danie ma dużo składników, ale wbrew pozorom wykonanie jest całkiem proste.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak (suchej kaszy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 czerwone papryki
- 4 świeże pomidory
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 300-350 ml bulionu
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka curry
- szczypta chili w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem, na oleju delikatnie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać posiekany czosnek, smażyć dosłownie chwilkę.
2. Dodać suchą kaszę, curry, czerwoną paprykę w proszku i szczyptę chili. Ja dodałam sporą szczyptę, więc danie wyszło dosyć ostre. Smażyć jakieś 2 minuty.
3. Wlać białe wino, chwilę gotować, aż nadmiar płynu odparuje. Wlać wrzący bulion i gotować 15 minut pod przykryciem.
4. Dodać obraną i startą na grubych oczkach marchew oraz starty imbir. Gotować kolejne 10 minut pod przykryciem.
5. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować bez przykrycia, aż kaszotto nabierze właściwą konsystencję.
6. Na koniec dodać odcedzoną kukurydzę, doprawić solą i pieprzem. Gotować jakieś 3 minuty.
7. Podawać w głębokim talerzu, z posiekaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Inspiracją do tego dania był przepis, który znalazłam na Kwestia Smaku przepis
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz