poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Leczo z pieczoną papryką




Składniki:
  • 500 g kiełabasy (ja użyłam podwawelskiej)
  • 5 dużych, czerwonych papryk
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 marchewki
  • 700 g pieczarek
  • 6 średnich pomidorów
  • 4 łyżki oleju
Przyprawy:
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania leczo:

1.  Paprykę umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Papryki rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na suchej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spodem do dołu. Piec w 180 stopniach ok 40 minut.  Po upieczeniu i wystudzeniu, ściągnąć z papryki skórę. Pokroić paprykę w duże kawałki. 

2.  Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę lub piórka. W dużej patelni lub garnku jeżeli nie macie głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju (2-3 łyżki) zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek, chwilę przesmażyć. 

3. Dodać pokrojoną w plasterki marchew. Smażyć kilka minut aż się lekko zarumieni. W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę.

4. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości oleju poddusić pieczarki z pół łyżeczki soli, aby puściły nadmiar wody, 10- 15 minut. Po tym czasie dodać pieczarki do patelni z pomidorami.

5. Do patelni dołożyć pieczoną paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Smażyć 10 minut.

6. Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę i dodać do dania. Doprawić czubrycą, solą, pieprzem. Dusić wszystko kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą a leczo nabierze właściwej konsystencji.

7. Leczo można podać z chlebem, ziołowymi grzankami, ewentualnie gotowanymi ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz