Składniki:
- 500 g kiełabasy (ja użyłam podwawelskiej)
- 5 dużych, czerwonych papryk
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 nieduża cukinia
- 2 marchewki
- 700 g pieczarek
- 6 średnich pomidorów
- 4 łyżki oleju
Przyprawy:
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania leczo:
5. Do patelni dołożyć pieczoną paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Smażyć 10 minut.
6. Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę i dodać do dania. Doprawić czubrycą, solą, pieprzem. Dusić wszystko kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą a leczo nabierze właściwej konsystencji.
7. Leczo można podać z chlebem, ziołowymi grzankami, ewentualnie gotowanymi ziemniakami.
1. Paprykę umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Papryki rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na suchej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spodem do dołu. Piec w 180 stopniach ok 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, ściągnąć z papryki skórę. Pokroić paprykę w duże kawałki.
2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę lub piórka. W dużej patelni lub garnku jeżeli nie macie głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju (2-3 łyżki) zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek, chwilę przesmażyć.
3. Dodać pokrojoną w plasterki marchew. Smażyć kilka minut aż się lekko zarumieni. W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę.
4. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości oleju poddusić pieczarki z pół łyżeczki soli, aby puściły nadmiar wody, 10- 15 minut. Po tym czasie dodać pieczarki do patelni z pomidorami.
4. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości oleju poddusić pieczarki z pół łyżeczki soli, aby puściły nadmiar wody, 10- 15 minut. Po tym czasie dodać pieczarki do patelni z pomidorami.
5. Do patelni dołożyć pieczoną paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Smażyć 10 minut.
6. Na osobnej patelni usmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę i dodać do dania. Doprawić czubrycą, solą, pieprzem. Dusić wszystko kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą a leczo nabierze właściwej konsystencji.
7. Leczo można podać z chlebem, ziołowymi grzankami, ewentualnie gotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz