niedziela, 13 sierpnia 2017

Różane muffinki

muffinki z kremem



Składniki na muffinki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 160 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu różanego (lub 1 łyżka wody różanej)
  • konfitura różana
Krem :
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu różanego (lub 1 łyżka wody różanej)

Sposób przygotowania muffinek:

1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund. Porcjami dodać mleko i olej i ekstrakt różany, mieszając dokładnie łyżką (najlepiej silikonową łopatką).

3. Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać łopatką.

5. W dołkach blaszki na muffinki umieściłam papierowe lub silikonowe foremki do muffinek. Każdą z nich wypełnić 1-2 łyżkami ciasta. Następnie na środku umieścić po łyżeczce konfitury różanej. Wyłożyć resztę ciasta do muffinek wypełniając je do 3/4 objętości foremek ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

muffinki

muffinki z kremem

muffinki z kremem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz