Składniki na muffinki:
- 300 g mąki tortowej
- 160 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka rozmiar L
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu różanego (lub 1 łyżka wody różanej)
- konfitura różana
Krem :
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu różanego (lub 1 łyżka wody różanej)
Sposób przygotowania muffinek:
1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund. Porcjami dodać mleko i olej i ekstrakt różany, mieszając dokładnie łyżką (najlepiej silikonową łopatką).
3. Do masy dodać przesianą mąkę i wymieszać łopatką.
5. W dołkach blaszki na muffinki umieściłam papierowe lub silikonowe foremki do muffinek. Każdą z nich wypełnić 1-2 łyżkami ciasta. Następnie na środku umieścić po łyżeczce konfitury różanej. Wyłożyć resztę ciasta do muffinek wypełniając je do 3/4 objętości foremek ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz