niedziela, 27 sierpnia 2017

Zapiekanka makaronowa, ekstremalnie serowa, ze szpinakiem

zapiekanka szpinakowa

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem, trzema rodzajami sera oaz pysznym sosem beszamelowym.
Podane składniki wystarczają na dwa nieduże naczynia żaroodporne (średnica ok. ) lub jedną dużą. Jeśli robicie w małym naczyniu żaroodpornym, to połowę makaronu ze szpinakiem możecie pozostawić w lodówce na kolejny dzień. Sos beszamelowy najlepiej przygotować na świeżo przed włożeniem do piekarnika.


Składniki na duże naczynie żaroodporne lub dwa małe:
  • 1 opakowanie makaronu Farfalle 500 g
  • 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 150 g sera żółtego w kostce
  • 100 g GRANA PADANO (np. Galbani)
  • 150 - 200 g  sera ricotta
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła do sosu beszamelowego
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki oleju lub masła do smażenia


Sposób przygotowania zapiekanki makaronowej:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

2. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni, na dwóch łyżkach oleju lub masła. Dodać posiekany czosnek. Chwilę smażyć, uważając żeby nie przypalić czosnku.

3. Dodać mrożony szpinak, bezpośrednio z zamrażalnika. Smażyć na bardzo wolnym ogniu, aby szpinak powoli się rozmroził. Następnie smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solidnie solą i pieprzem.

4. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać dokładnie ze szpinakiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

5. Sos beszamelowy: w garnku rozpuścić 4 łyżki masła, dodać 4 łyżki mąki. Chwile smażyć, intensywnie mieszając, aby się nie przypaliło. Wlać mleko i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek.  Dodać starty grana padano oraz starty żółty ser (pozostawić garść do posypania na wierzch). Dodać szczyptę mielonej gałki muszkatałowej lub świeżo ją zetrzeć, bezpośrednio do garnka z sosem. Od niedawna stosuję świeżo tartą gałkę i naprawdę jest wyczuwalna ogromna różnica. Wszystko dokładnie wymieszać.  Gdy ser dokładnie się rozpuści, a sos zawrze i wyraźnie zgęstnieje, to sos jest gotowy.

6. Wylać sos beszamelowy na makaron ze szpinakiem.

7.  Na wierzchu ułożyć kawałki sera ricotta i posypać żółtym serem. 

zapiekanka ze szpinakiem

8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Na ostatnie 5 minut można podkręcić temperaturę do 200 stopni, żeby ser się zarumienił.

zapiekanka z serem


Smacznego! 


1 komentarz:

  1. Kocham zapiekanki z ricottą.
    Są bardzo kremowe i mają wyjątkowy smak.
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń