środa, 9 sierpnia 2017

Pierogi z mięsem na ostro

pierogi na ostro


Składniki na farsz:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • papryka jalapeno zielona konserwowa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ogórków konserwowych
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania farszu:

1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć.

2. Dodać mięso mielone, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej. Smażyć aż mięso zmieni kolor i lekko się zarumieni.

3. Dodać posiekaną paprykę jalapeno (ilość uzależniona od waszej tolerancji na ostre) oraz kilka ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę. Smażyć 2 minuty.


Składniki na ciasto do pierogów:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 500)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 200 - 250 ml gorącej wody (70-80 stopni Celsjusza)
1. Mąkę dokładnie wymieszać z solą, żółtkami, masłem. Należy to zrobić przed dodaniem gorącej wody, żeby nie ścięły się żółtka. Następnie bardzo powoli dodawać gorącą wodę. Uważać, żeby się nie poparzyć. Intensywnie ugniatać ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.  Ciasto pozostawić pod przykryciem na ok. 10 minut, żeby odpoczęło.

2. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać kółka. Ja odciskałam od szklanki. 

3. Na pojedyncze kółko nakładać łyżeczkę farszu. Formować pierożki.

4. Pierożki wrzucić na gotującą się wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aby nie przykleiły się do dna garnka. Czas gotowania uzależniony jest od grubości ciasta. Cienkim pierogom wystarczy 4-5 minut. Grubsze nawet 8-10 minut.     

Pierogi podawać bezpośrednio po ugotowaniu, a także po podsmażeniu na patelni. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, lub smażoną cebulką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz