Składniki na pulpety w sosie pieczarkowym:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z łopatki lub szynki) lub drobiowego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść szczypiorku lub kilka gałązek natki pietruszki
- 700 g pieczarek
- 2 marchewki
- 600-700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- łyżka masła
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek, jajko, bułkę tartą, pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Na składzie mięsa mielonego należy sprawdzić czy było solone, gdyż mięso garmażeryjne bywa już solone. Jeżeli było już solone, to dać tylko szczyptę soli (1/4 łyżeczki), albo wcale, ponieważ łatwo przesolić takie mięso. Uformować kulki. Obtoczyć je w mące.
2. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w całkiem spore kawałki. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzać masło, przełożyć pieczarki, dodać niewielką ilość soli i dusić kilka minut pod przykryciem.
3. Pieczarki zalać bulionem i dodać pokrojoną w plastry marchew. Gotować kilka minut.
4. Na wrzący bulion z pieczarkami i marchwią wrzucić pulpety. Gotować około pół godziny, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
4. 2 łyżki śmietany rozmieszać z 1 łyżką mąki pszennej. Rozcieńczyć kilkoma łyżkami sosu i dodać do całości. Sos powinien nabrać właściwej konsystencji. Zagotować.
4. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.
5. Pulpety podałam z gotowanymi ziemniakami.
4. Na wrzący bulion z pieczarkami i marchwią wrzucić pulpety. Gotować około pół godziny, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
4. 2 łyżki śmietany rozmieszać z 1 łyżką mąki pszennej. Rozcieńczyć kilkoma łyżkami sosu i dodać do całości. Sos powinien nabrać właściwej konsystencji. Zagotować.
4. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.
5. Pulpety podałam z gotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz