Ostatnio jemy dużo słodkich wypieków w moim domu. W związku z tym, że uwielbiamy kremy na bazie sera mascarpone, myślałam co tu zrobić, aby były choć trochę mniej kaloryczne. Zawsze robiłam kremy na bazie mascarpone i śmietany 30%. Dziś postanowiłam zamienić śmietanę na naturalny jogurt typu greckiego. Jak spróbowałam kremu to smak przypominał mi danonki, które jadłam jako dziecko. Ciasto wyszło pyszne i wszystkim smakowało.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka rozmiar L
- 100 g cukru
- 140 mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 300 ml jogurtu greckiego
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
Mus truskawkowy:
- 600 g truskawek (świeże lub mrożone)
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
- 300 g świeżych truskawek
- 200 g borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.
3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
4. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.
5. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką.
6. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.
Sposób przygotowania kremu:
1. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Ostudzić do temperatury pokojowej.
2. Jogurt naturalny grecki zmiksować z kremem mascarpone i cukrem pudrem.
3. Powoli cały czas miksując wlewać galaretkę.
Sposób przygotowania musu truskawkowego:
1. Obie galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody.
2. Truskawki przełożyć go garnka, dodać cukier i chwilę pogotować, aż truskawki puszczą sok i zmiękną. Zdjąć z ognia.
3. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać rozpuszczone galaretki i dokładnie wymieszać.
4. Odstawić do schłodzenia.
Gdy wszystko mamy gotowe trzeba złożyć ciasto. Jeżeli lubicie bardziej wilgotne ciasta to biszkopt można lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
1. Na wystudzony biszkopt ułożyć pokrojone truskawki i borówkę.
2. Następnie, na owoce wyłożyć krem.
3. Na krem wyłożyć tężejący mus truskawkowy
Przed podaniem ciasto musi się kilka godzin schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz