niedziela, 13 sierpnia 2017

Ciasto brzoskwiniowe

biszkopt z brzoskwiniami


Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g cukru
  • 140 mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 

Krem:

  • 300 ml śmietany 30-36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Mus brzoskwiniowy:
  • 2 duże puszki brzoskwiń 
  • galaretka cytrynowa

Poncz do zwilżenia biszkoptu:
  • sok z całej cytryny
  • kilka łyżeczek cukru
  • ok. 100 ml przegotowanej ostudzonej wody


Sposób przygotowania biszkoptu:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.  
  2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. 
  3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
  4. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.
  5. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką. 
  6. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.



Wykonanie kremu:
  1. Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem. 
  2. Następnie dodać cukier puder i ser mascarpone, chwilę miksować, tylko do połączenia składników. 

Wykonanie musu brzoskwiniowego:

1. Syrop z dwóch puszek zagotować w małym garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę prosto z opakowania. Dokładnie wymieszać. 
2. Dodać dodać połowę brzoskwiń (druga połowa będzie potrzebna później). 
3. Zblendować na gładki mus. Włożyć do lodówki i sprawdzać co jakiś czas czy mus zaczyna lekko tężeć.

Biszkopt po wystudzeniu zwilżyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć pokrojoną w kostkę drugą połowę brzoskwiń. Następnie wyłożyć cały krem. Na koniec, na krem wylać tężejący mus brzoskwiniowy. Przed podaniem ciasto musi się schłodzić w lodówce kilka godzin.




Smacznego!

1 komentarz: