Składniki na biszkopt:
- 4 jajka rozmiar L
- 100 g cukru
- 140 mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem:
- 300 ml śmietany 30-36%
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Mus brzoskwiniowy:
- 2 duże puszki brzoskwiń
- galaretka cytrynowa
Poncz do zwilżenia biszkoptu:
- sok z całej cytryny
- kilka łyżeczek cukru
- ok. 100 ml przegotowanej ostudzonej wody
Sposób przygotowania biszkoptu:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.
- Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
- Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.
- Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką.
- Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.
Wykonanie kremu:
Wykonanie musu brzoskwiniowego:
Wykonanie kremu:
- Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem.
- Następnie dodać cukier puder i ser mascarpone, chwilę miksować, tylko do połączenia składników.
Wykonanie musu brzoskwiniowego:
1. Syrop z dwóch puszek zagotować w małym garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę prosto z opakowania. Dokładnie wymieszać.
2. Dodać dodać połowę brzoskwiń (druga połowa będzie potrzebna później).
3. Zblendować na gładki mus. Włożyć do lodówki i sprawdzać co jakiś czas czy mus zaczyna lekko tężeć.
Biszkopt po wystudzeniu zwilżyć ponczem. Na biszkopt wyłożyć pokrojoną w kostkę drugą połowę brzoskwiń. Następnie wyłożyć cały krem. Na koniec, na krem wylać tężejący mus brzoskwiniowy. Przed podaniem ciasto musi się schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego!
Smacznego!
Mmm, musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń