piątek, 18 sierpnia 2017

Kotlety mielone z marchewką


kotlety mielone



Nieco odmiany od tradycyjnych mielonych kotletów. Dodatkowo pomysł na przemycenie trochę warzyw jeżeli domownicy jedzą ich mało.


Składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania kotletów: 

1. Mięso mielone (ja użyłam mielone wieprzowe z szynki) przełożyć do miski. 
2. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa. 
3. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. 
4. Dodać także 1 surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej, sól i pieprz (ja dodaję po pół łyżeczki), słodką mieloną paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki. 
5. Mięso dokładnie wymieszać ze składnikami rękoma.
6. Uformować kulki i każdą obtoczyć w mące. 
7. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. 

Kotlety świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami, puree, pieczonymi ziemniakami.

kotlety z marchewką



Rada: Jeżeli dopiero uczycie się gotować i nie wiecie czy kotlety są już właściwie usmażone, wystarczy wbić w nie widelec albo patyczek i nacisnąć. Jeżeli wypływa klarowny tłuszcz to znaczy, że są gotowe. Jeżeli wypływa mętny płyn to jeszcze smażyć kilka minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz