Nieco odmiany od tradycyjnych mielonych kotletów. Dodatkowo pomysł na przemycenie trochę warzyw jeżeli domownicy jedzą ich mało.
Składniki na kotlety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 2-3 średnie marchewki
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- kilka łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania kotletów:
1. Mięso mielone (ja użyłam mielone wieprzowe z szynki) przełożyć do miski.
2. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa.
3. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.
4. Dodać także 1 surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej, sól i pieprz (ja dodaję po pół łyżeczki), słodką mieloną paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki.
5. Mięso dokładnie wymieszać ze składnikami rękoma.
6. Uformować kulki i każdą obtoczyć w mące.
7. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Kotlety świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami, puree, pieczonymi ziemniakami.
Rada: Jeżeli dopiero uczycie się gotować i nie wiecie czy kotlety są już właściwie usmażone, wystarczy wbić w nie widelec albo patyczek i nacisnąć. Jeżeli wypływa klarowny tłuszcz to znaczy, że są gotowe. Jeżeli wypływa mętny płyn to jeszcze smażyć kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz