poniedziałek, 18 września 2017

Szybkie danie po chińsku

danie po chińsku


Jeżeli nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu, a lubicie intensywne, chińskie smaki to polecam to danie. U mnie w domu wszyscy je pokochali i teraz często gości na naszym stole. A że jest proste i szybkie do przygotowania, to ja także chętnie je robię, zwłaszcza gdy jestem zmęczona po pracy. 


Składniki:
  • 2 torebki ulubionego ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich (ja użyłam Hortexu)
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Jeżeli macie dużą pierś z kurczaka to możecie użyć dwóch opakowań mrożonych warzyw. Wtedy dajcie także więcej przypraw, aby pozostał intensywny smak. 


Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyć z zimnej wodzie, osuszyć papierem ręcznikowym i pokroić w kostkę. Mięso przełożyć do miski i dodać: posiekany czosnek, starty świeży lub suszony imbir, sos sojowy, olej sezamowy, mieloną paprykę słodką i ostrą, curry i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mięso włożyć do lodówki na godzinę Jeżeli nie macie czasu to możecie od razu przejść do smażenia mięsa. 

2. Na rozgrzanej patelni smażyć kurczaka na dużym ogniu przez kilka minut ciągle mieszając. Następnie dodać zamrożone warzywa z opakowania. Dusić 10 minut pod przykryciem, a następnie smażyć wszystko około 10 minut bez przykrycia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3. Danie podawać ze świeżo ugotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki.




Smacznego!
Inspiracją do tego dania było niebo na talerzu.



Zobacz także:














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz