wtorek, 26 września 2017

Przystawka makaronowa ze szpinakiem i serem

makaron ze szpinakiem i serem

Danie sprawdzi się jako przystawka, lub po prostu danie na podwieczorek czy kolację. Intensywnie serowa i bardzo prosta w przygotowaniu przystawka zachwyci miłośników szpinaku i sera.


Składniki:
  • 200 g makaronu kokardki
  • 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatałowej 
  • sól, pieprz
  • garść żółtego tartego sera 
  • garść tartego parmezanu (Parmigiano Reggiano)

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu

2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Wyłożyć zamrożony szpinak. Na małym ogniu smażyć aż szpinak odmarznie a nadmiar wody odparuje. 

3. Dodać posiekany czosnek. Chwilę smażyć.

4. Doprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem.

5. Wymieszać z makaronem. Podawać posypane tartym żółtym serem i parmezanem.

Smacznego! 


2 komentarze: