Danie sprawdzi się jako przystawka, lub po prostu danie na podwieczorek czy kolację. Intensywnie serowa i bardzo prosta w przygotowaniu przystawka zachwyci miłośników szpinaku i sera.
Składniki:
- 200 g makaronu kokardki
- 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
- garść żółtego tartego sera
- garść tartego parmezanu (Parmigiano Reggiano)
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Wyłożyć zamrożony szpinak. Na małym ogniu smażyć aż szpinak odmarznie a nadmiar wody odparuje.
3. Dodać posiekany czosnek. Chwilę smażyć.
4. Doprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
5. Wymieszać z makaronem. Podawać posypane tartym żółtym serem i parmezanem.
Smacznego!
dla mnie starczylaby na caly obiad ;)
OdpowiedzUsuńTak jakoś na zdjęciu wygląda na dużą porcję :)
Usuń