Domowe masło orzechowe świetnie nadaje się do tostów na śniadanie, a także jako półprodukt do ciast czy dań. Może się wydawać się bez sensu robienie własnego masła orzechowego, podczas gdy rynek oferuje taki wybór. Jednak jeżeli zrobicie je sami, to dokładnie znacie składniki.
Składniki:
- orzeszki ziemne 200g, prażone, niesolone
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
Orzeszki ziemne możecie uprażyć sami na suchej patelni lub w piekarniku. Możecie też kupić gotowe, prażone. Ilością oleju kokosowego możecie sterować według upodobań. Jeżeli nie lubicie zbyt klejącego, przylegającego do podniebienia to możecie dodać więcej oleju kokosowego. Jeżeli takie uwielbiacie, to możecie nawet nie dodawać oleju kokosowego. Dla mnie proporcje, które podałam w składnikach były idealne. Do wykonania masła orzechowego potrzebny jest blender o dużej mocy.
Orzechy przełożyć do misy miksera. Dodać szczyptę soli. Miksować przez kilkanaście minut, aż do uzyskania kremowej, płynnej konsystencji. Gotowe masło najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz