wtorek, 19 września 2017

Kremowe spaghetti carbonara



Składniki:
  • 200 g boczku wędzonego lub parzonego
  • 30 g parmezanu (ja użyłam Grana Padano)
  • 50 g żółtego sera gołda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 1 żółtko 
  • 200 ml śmietany 30%
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ok. 300 g makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w kostkę i smażyć go kilka minut na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz, a boczek się zarumieni. Zdjąć boczek z patelni.

2. Na tłuszczu wytopionym z boczku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około minuty, ciągle mieszając.

3. Na patelnię wlać wino, chwilę smażyć, aż do odparowania alkoholu. Na patelni bardzo szybko odparuje nadmiar płynu.

4. Na patelnie dołączyć boczek.

5. W misce zmieszać śmietanę, z żółtkiem, ze startym serem gołda i parmezanem. Dodać także szczyptę soli i pieprzu. Wylać na patelnie.

6. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotować na bardzo wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu.

7. Wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem. Posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki, oraz tartym parmezanem.


Smacznego!


Zobacz także:

Klopsiki w sosie pomidorowym











Makaron z boczkiem i warzywami



1 komentarz: